Tehnologii digitale și smart city

Tehnologia digitală evoluează mai rapid decât orice altă tehnologie din istorie. Orașele inteligente ar trebui să le adopte acum sau să aștepte ca acestea să se maturizeze? Să fie testate în prealabil iar ulterior să fie implementate pentru a se vedea impactul avut. Este adevărat că neadoptarea la timp, în pas cu evoluția lumii digitale, să fie mai dăunătoare decât așteptarea testării inițiale.

Unitățile Administrativ Teritoriale din România întâmpină dificultăți în adoptarea lumii digitale:  rețele sociale de comunicare cu cetățenii, managementului documentelor și chiar a comunicațiilor web cu cetăţenii. Acest aspect este mai accentuat în mediul rural unde există și problema conexiunii la internet.

Dintre tehnologiile care pot consolida statutul orașelor smart, pot fi de la postări pe rețelele de socializare, informații despre urbanism și urmărirea autorizațiilor de construcție, camere de supraveghere pentru siguranța cetățenilor și fluxul de trafic, sisteme bazate senzori pentru parcări, pubele de gunoi și GPS pentru urmărirea  traficului și a transportului în comun, sisteme de monitorizare a sănătății publice și sisteme de administrare a energiei, apei, deșeurilor și a iluminatului public.

Sunt sisteme care, deși investiția inițială poate fi însemnată, aduc beneficii majore și eficientizează resurse umane, materiale și de timp, dar cresc calitatea vieții cetățenilor.