Economie inteligentă
Conceptul de economie inteligentă acoperă multiple aspecte ale unui oraș (capital uman, societate, urbanizare, infrastructură, IT etc.). Prin urmare, economia inteligentă este intersecția dintre economie și orașul inteligent. Este important să înțelegem componentele sale principale: modul în care tehnologiile orașelor inteligente schimbă afacerile urbane, orașele inteligente ca motoare economice și economiile din spatele orașelor inteligente.
Economia inteligentă este încrucișarea dintre economie și strategiile conceptului de oraș smart, cuprinzănd mai multe departamente ale unui oraș, cum ar fi resursele umanele, IT, comunitatea, urbanizarea, infrastructura. Este necesar să cunoaștem toate modalitățile prin care se pun în aplicare principiile economiei inteligente, cum influențează traiectoria afacerilor urbane și alte aspecte care țin de acest concept.
Modernizarea și inovațiile continue a tehnologiilor modifică necesitățile în multiple domenii, mai ales în piata muncii și în economie. Așadar, orașele smart trebuie să-și adapteze procedurile pentru a facilita profesiile de viitor care vor fi esențiale economiei inteligente.
Idealiștii au anticipat structura orașului inteligent, unde locuitorii și călătorii vor avea de câștigat în aceeași măsură. Această lume urbană este ideal constituită și funcțională, cu sisteme ultramoderne de transport, rețele energetice autonome, așezări urbane îngrijite și securizate, servicii medicale și sociale esențiale.
În ciuda faptului că au avut loc modernizări surprinzătoare în ultima perioadă, comunitatea încă se lovește de probleme administrative, de exemplu, reorganizarea infrastructurii, sporirea populației, migrația și dificultăți ale dezvoltării durabile.
Scopul economiei inteligente este să digitalizeze economia, începând cu sistemul de plăți online, prin sms, până la folosirea sistemului NFC sau QR. Ținta unei economii inteligente este de a modifica întregul proces prin care trece un utilizator, iar într-un final de a transfera toate tranzacțiile comerciale pe online.
Procesul de tranziție a unei așezări urbane la oraș smart presupune anumite modele de infrastructură, una din cele mai importante fiind cea digitală, la fel de importantă ca și cea de transport, ambele având același efect asupra economiei. Economia inteligentă promovează folosirea inteligentă a datelor, având in vedere faptul că sectoarele private și publice depind de acest lucru.