Tendința de urbanizare globală

Mai mult de jumătate din populația de la oraș trăieste în așezări urbane cu un numar de locuitori mai mic de 500.000, iar în jur de 8% în orașe cu un numar de locuitori mai mare de 10 milioane, potrivit statisticilor Băncii Mondiale.

Expansiunea neașteptată și ritmul accelerat al urbanizării orașelor aduc schimbări majore în economie pe toate aspectele, mai ales privind consumul de apă, combustibil și energie electrică, poluarea fiind progresivă, afectând calitatea vieții locuitorilor și calitatea mediului.

În ciuda faptului că pe suprafața Terrei există așezări urbane într-un procent de doar 2%, acestea utilizează 80% din energia realizată la nivel global și emit 75% din emisiile de bioxid de carbon. Zonele urbane sunt impactate sever de poluare, de aceste fenomene atmosferice, implicit modul de viață al cetățenilor și infrastructura,  care, cumulate cu sărăcia și infracționalismul, pun accentul pe sistemul de securitate publică și de sanătate.

În țările subdezvoltate se preconizează o creștere a populației de până la 95% în următorii 30 de ani, în ciuda mijloacelor limitate și a posibilităților restrictive din cauza cărora vor avea parte de cele mai dificile condiții.

Pentru a se dezvolta, orașele trebuie să țină cont de dificultățile economice ale locuitorilor, să țină sub control consecințele schimbărilor climatice, pentru a garanta o dezvoltare durabilă pentru toți.