Orașul ca ansamblu de sisteme
Pentru a funcționa în mod corespunzător, un oraș necesită conectarea mai multor sisteme: sistemul energetic, de distribuție a apei potabile, de canalizare, sistemul de sănătate, economic, infrastructură, educațional, resurse umane, servicii, etc.
În vederea rezolvării diverselor probleme ale orașului, administrația publică locală contractează servicii externe private sau publice, de exemplu, firmele care se ocupă de transportul public colaborează cu funcționarii care administrează acest sector. Același mod de operare este valabil și pentru celelalte servicii, cum ar fi furnizarea de energie electrică, distribuția apei și canalizare. Însă, pentru buna funcționare a tuturor departamentelor, este nevoie de implementarea unor proceduri care le-ar permite să colaboreze și să soluționeze problemele fără întârzieri, pentru ca nivelul de trai al cetățenilor să nu fie afectat.
Așadar, acest ansamblu are în componență mai multe sisteme care depind unele de altele, iar complexitatea acestui sistem are nevoie de o soluție de management pentru ca situațiile dificile să fie gestionate în mod corespunzător conform procedurilor.
Schițarea diagramelor ar putea fi o soluție pentru a putea fi înțeleasă mai bine colaborarea dintre departamente, iar participarea tuturor conducătorilor de departamente este imperioasă în identificarea soluțiilor. Doar în mod excepțional, în funcție de complexitatea problemei, pot fi realizate machete 3D, pentru o analiză mai amănunțită. Este singurul mod în care toți participanții îsi pot face atât o imagine de ansamblu, cât și să analizeze și cele mai mici detalii ale unui proiect.