Domenii și elemente de bază ale unui oraș inteligent

Comisia Europeană consideră că principalele segmente pe care trebuie să fie bazat un oraș inteligent sunt transportul, economia, mediul, calitatea vieții cetățenilor și guvernarea.

Primele mega-orașe situate în țările dezvoltate aveau infrastructură și resurse suficiente pentru a satisface nevoile cetățenilor lor, dar marea majoritate a orașelor care au apărut în ultimele decenii se află în țări în curs de dezvoltare.

Cele mai frecvente probleme cu care se confruntă o astfel de expansiune urbană la scară largă sunt presiunea urbană, infrastructura insuficientă, competiția economică și problemele de mediu.

Conceptul de orașe inteligente își propune să rezolve problemele cu care se confruntă marile aglomerări urbane și să asigure un nivel de trai ridicat pentru cetățeni.

Prin urmare, așteptările pentru orașele inteligente trebuie să includă: accesul la educație de calitate, servicii de utilități prin infrastructură modernă, accesul cetățenilor la informații privind consumul responsabil de energie electrică, apă și gaz, acces la asistență medicală de calitate, inclusiv prin sisteme online, transport public adecvat și infrastructură rutieră accesibilă, prețurile produselor și serviciilor legate de veniturile cetățenilor, oportunități de integrare pe piața muncii, asigurarea unor standarde înalte de siguranță publică.

Potrivit Comitetului Economic și Social European, pentru a deveni inteligent, un oraș trebuie să își concentreze procesul de dezvoltare pe 6 piloni fundamentali:

  • Tehnologii și instrumente pentru îmbunătățirea eficienței energetice și integrarea resurselor regenerabile de energie.
  • Implementarea la scară largă a tehnologiilor informației și comunicațiilor.
  • Platforme pentru sisteme de servicii digitale.
  • Modele de economie sustenabilă pentru stimularea investițiilor.
  • Reproiectare durabilă a infrastructurilor urbane.
  • Implementarea standard pentru asigurarea interoperabilității între infrastructuri.