Caracteristicile unui oraș inteligent
Orașele de astăzi se confruntă cu provocări fără precedent, cetățenii și organizațiile colaborând pentru a găsi soluții prin speculări cu privire la noi oportunități. Într-un oraș smart, creativitatea, inovația și antreprenoriatul combinate cu tehnologia inteligentă sunt ingredientele pentru a dezvolta soluțiile de care oamenii au nevoie. Există două abordări importante ale conceptului de orașe smart: bottom-up, proiecte mai mari care implică investiții semnificative și top down, proiecte care vin cu soluții ieftine si convenabile.
Există și cazuri în care autoritățile au o înțelegere superficială a nevoilor cetățenilor și acceptă de la marile companii IT soluții tehnice care nu sunt durabile. Din acest motiv, în contextul concurenței acerbe, este dificil să găsești relevanța unui produs în viața reală. Adesea nu există timp suficient pentru ca populația sau mediul de reglementare să absoarbă soluțiile găsite în timpul testării.
Alte orașe văd tehnologia smart ca pe o soluție generală. Dacă nu se configurează clar scopul tehnologiilor smart și se implementează doar pentru că au funcționat în alte zone, succesul nu este garantat. Inițial, trebuie identificate problemele comunității și abia apoi se va decide dacă într-adevăr soluțiile sunt cele de tip smart.
Dezvoltarea strategiilor de orașe smart trebuie să fie conturată în termeni de planificare și management, astfel încât orașele inteligente să se poată dezvolta în mod durabil și armonios. Cu toții trebuie să avem acces la sănătate și bunăstare pentru a supraviețui și a prospera, iar sistemele sociale și financiare trebuie să permită populațiilor urbane să trăiască în pace și să acționeze împreuna.
Dacă orașele smart doresc să facă față provocărilor cu care se confruntă, este importantă implicarea administrației publice, companiilor private, universităților, furnizorilor de servicii publice, ONG-urilor și de asemenea, a membrilor comunității locale în toate procesele. Împreună trebuie să exploreze complexitățile problemelor cu care se confruntă și să participe la procesul de luare a deciziilor strategice și de planificare a orașelor în care își desfășoară activitatea. Abia după aceste discuții, primarii pot înțelege problemele orașului și își permit să exploreze diverse soluții pentru a o găsi pe cea mai potrivită.