Transportul – Un factor important în drumul spre un Smart City

Orașele devin inteligente atunci când alocarea bugetului în resursele umane și sociale, în transportul public și sistemele moderne de comunicare duc la creșterea economică și la îmbunătățirea standardelor de viață prin sistemul inteligent al resurselor și contribuția și implicarea locuitorilor săi.

Există 6 principii majore de care ar trebui să țină cont un oraș pentru a deveni inteligent, cum ar fi conexitatea transporturilor, categoria umană, nivelul de trai, capitalul social, tehnologia informației și contribuția cetățenilor la procesul decizional.

Un prim exemplu de oraș inteligent în continuă dezvoltare este București. Primăria Municipiului București intenționează să dezvolte o infrastructură inteligentă, cuprinzând următoarele direcții: sistem de administrare  al traficului, demararea sistemului de Bike Sharing, restructurarea transportului public, lansarea aplicației de informare a traficului, administrarea situațiilor de urgență într-o modalitate modernă.

Alte inovații care contribuie la modernizarea Bucureștiului și punerea pe hartă ca și oraș smart includ: licitație pentru mijloace de transport cu wifi, o aplicație pentru administrarea parcărilor,  fluxului de trafic, o aplicație mobilă gratuită unde cetățenii pot face sesizări către autorități.

Un alt exemplu de oraș aspirant la titlul de oraș smart este Clujul, care a dezvoltat mai multe proiecte în acest sens, cum ar fi aplicația My Cluj, o aplicație gratuită prin care locuitorii pot să înregistreze reclamații care ajung în timp util la departamentele relevante, aplicație de identificare a locurilor de parcare disponibile în 6 parcări din Cluj-Napoca, și o aplicație care permite plata online a biletelor de autobuz.

Toate aceste proiecte reprezintă o evoluție clară, dar țara noastră e abia la început în acest proces complex, țări precum Barcelona, München, Copenhaga, Amsterdam dezvoltând proiecte mult mai proeminente, fiind deja pe harta țărilor inteligente.