Urbanizarea- apariția orașului smart
În ultimii ani, procentul urbanizării a crescut vertiginos, populația urbană ridicându-se la un procent de 57%, iar experții preconizează că acest procent va ajunge la 60% în următorii ani.
Cele mai urbanizate țări sunt SUA, Canada, Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca, cu un procent de 80%.
Cele mai dezvoltate orașe au avut parte de infrastructuri și oportunități pentru a veni în întâmpinarea necesităților cetățenilor săi, însă orașele care abia acum se dezvoltă nu posedă resurse suficiente, iar nivelul sărăciei este în creștere.
Problemele uzuale cu care se confruntă zonele subdezvoltate este infrastructura neadaptată, stresul urban, provocările economice și impactul mediului. Creșterea populației, fondurile diminuate, inflația, rata de disponibilizări, traficul aglomerat și infracționalismul împiedică evoluția acestor orașe și afectează calitatea vieții cetățenilor.
Ideea de oraș inteligent poate să aducă rezolvări acestor probleme, conceptele vizând mai multe domenii: acces facil la informație și educație, management-ul consumului de apă, energie electrică și gaz, servicii medicale moderne, securitate publică, acces la locuri de muncă, infrastructuri și transport public inteligent, toate acestea adaptate la veniturile cetățenilor.