Cum devine inteligent iluminatul stradal
Orașele cresc și devin „mai inteligente”, lumea devine din ce în ce mai centrată pe oraș, iar oamenii recunosc nevoia tot mai mare de a se adapta pentru a deveni eficient din punct de vedere ecologic, iar iluminatul stradal inteligent joacă un rol major în această schimbare. Pe măsură ce orașele evoluează, companiile trebuie să inoveze continuu și să ne adapteze tehnologiile pentru a se potrivi cerințelor actuale și viitoare în domeniul iluminatului stradal inteligent.
Pentru a deveni inteligente de la lumini normale, luminile stradale au nevoie de un sistem de control, care în mod normal cuprinde controlere, senzori și gateway-uri. Aceste componente, printr-o anumită rețea wireless, se conectează la un sistem central de management de unde pot fi controlate, monitorizate și gestionate de la distanță.Luminile stradale pot fi făcute inteligente prin atașarea unor camere sau alți senzori care detectează mișcarea. Luminile stradale pot comunica între ele datorită tehnologiei suplimentare.
Componenta de bază a unui sistem inteligent de iluminat stradal este stâlpul inteligent, care este format din următoarele trei componente:
- Lămpi LED/HID – Iluminatul stradal inteligent trebuie să asigure valori specifice ale luminozității, uniformității și strălucirii în funcție de tipul de drum pentru a garanta siguranță vizuală maximă șoferilor și pietonilor. În acest scop, sunt utilizate surse luminoase de înaltă performanță, cum ar fi lămpile cu descărcare de înaltă intensitate (HID) și lămpile cu LED-uri. Aceste produse de iluminat eficiente au, de asemenea, o durată de viață crescută a lămpii și un consum redus de energie în comparație cu luminile tradiționale. Adevărata inteligență a acestor soluții de lămpi se bazează pe o abordare digitală în care un microcontroler gestionează toate funcțiile necesare pentru a avea o lampă eficientă și funcțională, gestionând în același timp toate datele pentru implementarea unei rețele inteligente de iluminat stradal.
- Comunicare bazată pe IoT – sistemele de iluminat stradal în rețea pot fi gestionate prin mai multe standarde de comunicare dovedite. Comunicarea este bidirecțională, iar sistemul monitorizat poate trimite și primi informații și comenzi către și de la lampă. Modul în care un manager al unei facilități decide, de exemplu, cât de mult să lumineze o lampă, depinde de o mulțime de informații, cum ar fi condițiile meteorologice, înclinarea lămpii, dacă există sau nu persoane în apropiere, condițiile drumului, ora din zi și altele. Aceste informații pot fi colectate pe bază de cluster și trimise la un centru de servicii, unde datele sunt monitorizate și sunt întreprinse acțiuni.
- Senzori inteligenti – după cum s-a menționat anterior, senzorii inteligenți pot fi utilizați pentru a detecta modificări în timp real ale informațiilor, cum ar fi înclinarea lămpii, condițiile meteorologice, poluarea aerului, disponibilitatea luminii naturale și multe altele. Aceste informații pot spori siguranța rutieră și pot reduce costurile de întreținere.
Implementarea unui sistem inteligent de control al iluminatului stradal are costuri inițiale oarecum mari. Economiile și alte beneficii din prima zi din sistem fac totuși din această afacere o perspectivă atractivă, cu o rentabilitate a investiției cuprinsă între cinci și șapte ani.
Imaginea unui oraș folosind o astfel de tehnologie inteligentă s-ar îmbunătăți, de asemenea, în general, atrăgând mai mulți vizitatori și investiții.