Satul inteligent
Satele inteligente sunt comunități din mediul rural care folosesc soluții inovatoare pentru a crește nivelul de trai al locuitorilor, pentru a consolida comunicarea și pentru a dezvolta economia, afacerile locale și inovațiile de ultimă generație.
Scopul proiectelor destinate satelor inteligente este de a oferi sătenilor avantajele unor standarde moderne, ținând cont și de datinile și principiile comunităților rurale.
Conceptele satelor inteligente se bazează pe dezvoltarea și aplicarea strategiilor locale pentru a îmbunătăți condițiile economice, sociale și de mediu.
Pentru a duce la capăt un proiect destinat satelor inteligente, autoritațile pot să colaboreze cu celelalte sate învecinate, principiile putând fi implementate în toate satele, iar finanțarea poate veni din surse private sau publice.
De cele mai multe ori, proiectele conțin următoarele domenii: sănătate, educație, mediu, dezvoltare durabilă, transformare digitală, energie regenerabilă, conștientizare și implicare cetățenească.
Comisia Europeană susține diverse domenii în acest proces de transformare:
- E-guvernarea : implementarea de sisteme și tehnologii pentru comunicarea operantă între departamente și angajați, acces facil la informații, dezvoltarea proiectelor în vederea îmbunătățirii nivelului de trai
- Mediul inteligent: supravegherea calității aerului, eficientizarea consumului de energie, monitorizarea apei și deșeurilor
- Mobilitate inteligentă: transport public inteligent, siguranță sporită, eficiență, datorită tehnologiilor digitale
- Economie inteligentă: strategii inteligente pentru dezvoltarea de noi locuri de muncă în concordanță cu progresul digital
- Cetăţean inteligent: nu este vorba despre nivelul intelectual al cetățeanului, ci despre dorința acestuia de a participa la nevoile comunității, despre educația digitală
- Viață inteligentă: acces facil la servicii medicale, securitate sporită, acces la tehnologie, turism, cultură, administrarea spațiului public.