Când a apărut conceptul de smart city?

Primele forme de smart city sunt considerate de experți ca fiind cele din 1914 când au fost instalate primele semafoare electrice din lume în Statele Unite. Un pas enorm în care a condus la un management eficient al traficului. Invenție care se utiliează și astăzi, fără de care haosul al stăpâni traficul în orașe.

Ulterior, tot mai multe companii au început să adopte termenul pentru a defini integrarea sistemelor informaționale complexe în infrastructura urbană și servicii precum clădirile smart, transport public, distribuție de energie și apă, siguranță publică.

Pentru a iniția sau accelera acest proces, unele țări și comunități au adoptat documente de planificare care conțin strategii și planuri de acțiune de la 5 până la 35 de ani.

În UE, problema adoptării de soluții și tehnologii inteligente a fost abordată pentru prima dată în 2007, când „Carta de la Leipzig privind orașele europene durabile” a fost votată. În 2010, a fost adoptată Declarația de la Toledo de către 26 de miniștrii ai dezvoltării din statele membre UE la vremea respectivă, declarație care marchează crearea Agendei urbane europene și se concentrează pe provocările urbane actuale și oferă oportunități de dezvoltare inteligentă și durabilă.

Tema dezvoltării urbane durabile și inteligente a fost recent reînviată și actualizată la reuniunea ministerială a statelor membre responsabile de coeziunea teritorială și problemele urbane (iunie 2015), culminând cu Declarația de la Riga.

În Romania, conform Strategiei Naționale de Eficiență Energetică, în următorii 6 ani se vor investi 5 miliarde de euro, din care 3,9 miliarde de euro pentru implementarea unei economii cu emisii reduse de carbon și 1,1 miliarde de euro pentru proiecte de economisire a energiei (clădiri, iluminat și orașe inteligente).