Ce este smart city?

Smart city este un termen general folosit pentru a descrie utilizarea tehnologiei inteligente ca instrument de îmbunătățire a durabilității urbane și creșterea calității vieții cetățenilor prin simplificarea unor proceduri și procese.

Pentru a îmbunatăți viața cetățenilor, condițiile de viață, din ce în ce mai multe orașe migrează către zone sau cartiere smart, valorifică informațiile și tehnologia. Deci conceptul este important atât pentru prezent, cât și pentru viitor.

Cum putem defini un oraș smart?

Pentru a face față provocărilor care apar din cauza încălzirii globale, a urbanizării accelerate, cererilor cetățenilor, orașele sunt încurajate să fie inteligente. Termenul este foarte vag datorită gamei largi de domenii la care se referă și, în același timp, nu are o definiție unificată, fiecare oraș în parte având o abordare diferită a procesului prin care devin smart.

Scopul acestor transformări este de a ușura viețile cetățenilor care pun presiune pe modernizare pentru ca mediul urban să se adapteze noilor tehnologii. Denumirea de oraș smart este în prezent termenul cel mai des folosit pentru a descrie un oraș al viitorului, fiind recunoscut la nivel internațional.

Comun pentru majoritatea definițiilor conceptuale este utilizarea tehnologiilor inteligente ca instrumente de îmbunătățire a durabilității orașelor pentru a aborda problemele economice, sociale și de mediu cu care se confruntă. Tehnologiile inteligente sunt adesea văzute ca soluții IT&C, variind de la senzori de mediu la centrele de control și monitorizarea activității orașului, rețele inteligente,  aplicații mobile, platforme accesibile cetățenilor și alte componente similare, instrumente care asigură soluții la problemele care apar zilnic. Datorită acestui lucru putem spune ca orașele smart există deja la noi în tară și nu sunt doar o preocupare pentru viitor.

Primăria Bucureștiului este în proces de dezvoltare la acest capitol, fiind sprijiniți de către centrele de cercetare și consultanță din România pentru realizarea strategiei „Smart City București”.

În acest moment municipiul Alba Iulia este deja considerat primul smart city din țară, pe cand orașe precum Clujul, Brașov, Constanța, Timișoara, Piatra Neamț abia au inceput să se dezvolte în această privință. Procesul este unul de lungă durată, orașele fiind create, dezvoltate și întreținute astfel încât tehnologiile dezvoltate să fie updatate continuu conform nevoilor și provocărilor curente.