Ce înseamnă smart city?

O definiție comun acceptată pentru un oraș inteligent nu există, sunt peste 100 de astfel de definiții formulate în publicații de specialitate și multe altele lansate în mediul online. Totuși un oraș inteligent trebuie să aibă cel puțin următoarele atribute:

  • Sustenabilitate
  • Calitatea vieții crescută a populație
  • Calitatea infrastructurii urbane
  • Tehnologie prezentă

Statisticile arată că 70% dintre europeni trăiesc în zone urbane și consumă 70% din energia produsă iar dacă ne referim la România doar 56,4% din populație este urbană (World Factbook 2015). Importanța orașelor în viața socială justifică acțiuni pentru crearea de orașe inteligente. Un exemplu relevant este Strategia Uniunii Europene Europa 2020 (European Union Digital Agenda 2020 2015) care include angajamente pentru promovarea orașelor inteligente și investițiile în infrastructura ICT și dezvoltarea capitalului uman și social aferent.

Există o varietate de definiții ale orașului inteligent. Cea mai larg acceptată este aceea că Orașul inteligent (sau smart city în literatura de limbă engleză este o zonă urbană care creează dezvoltare durabilă și calitate a vieții ridicată prin excelență în domeniile de activitate ca rezultat al unui capital uman solid, capital social și infrastructură ICT, folosirea tehnologiilor digitale pentru ridicarea standardului de viață, reducerea costurilor și o comunicare mai bună cu cetățenii (Baltac 2015).