Conceptul Digital Twin

Modelul de oraș folosește conceptul de geamăn digital ca un instrument puternic pentru discuțiile dintre părțile interesate și cetățeni pentru a găsi cele mai inteligente soluții și a obține informații valoroase după implementare. Acest cadru metodologic este prezentat ca un set de concepte de gemeni digitali, etape de gemeni digitali și strategii de implementare.

Toate activitățile curente sunt concentrate în principal pe îmbunătățirea condițiilor actuale de viață în orașe și sunt adesea legate de dimensiuni specifice ale orașului, precum biletele electronice, iluminatul stradal inteligent sau reducerea poluării. Dar dincolo de orașele smart  sunt orașe bogate în informații, prezentate sub forma unor modele inteligente care sprijină planificarea, proiectarea și analiza în fiecare dimensiune a acestuia.

Un digital twin oferă un profil digital a unui oraș fizic care ajută la optimizarea performanței acestuia. Se bazează pe măsurători la scară mare, cumulative, în timp real ale datelor din lumea reală într-o serie de dimensiuni. Aceste măsurători sunt folosite pentru a construi modele digitale de oraș care pot oferi informații importante despre performanța orașului, conducând la acțiuni în lumea fizică, cum ar fi schimbări în planificarea urbană sau transportul.

Orașele fizice și virtuale sunt unite prin tehnologii integrate bazate pe edge computing, interfețe de comunicare și securitate. Senzorii interacționează cu lumea reală, captând date operaționale și de mediu din orașele fizice și transmițându-le către orașele virtuale din lumea digitală. Datele senzorilor în timp real sunt agregate și legate de date din alte surse, cum ar fi planuri generale, date municipale, date din rețelele sociale și date de la utilități, întreprinderi și cetățeni. Datele sunt analizate folosind o varietate de metode și instrumente analitice pentru a genera perspective ale orașului. Perspectivele ar putea duce la decizii cu privire la orașele fizice. Deciziile au ca rezultat acțiuni care declanșează procese fizice în orașul fizic.

Primul pas este să explorezi potențialele beneficii ale construirii orașelor digitale. Beneficiile specifice pot varia de la oraș la oraș, dar au mai multe caracteristici comune precum problemele nerezolvate care pot oferi valoare pentru ca părțile interesate din oraș să investească în construirea unui oraș digital.

Este important să se identifice comunitățile urbane care au cele mai multe șanse de a avea succes. Toți factorii care afectează performanța orașului ar trebui analizați pentru a determina configurația optimă, aici o atenție specială ar trebui acordată domeniilor care permit extinderea metodelor științifice, modelelor, tehnologiilor, la scară urbană sau inovației.

Următorul pas este trecerea rapidă într-un proiect pilot care utilizează un ciclu agil pentru a maximiza rezultatele, a accelera cunoștințele și a gestiona riscurile.

În demonstrarea valorii proiectelor pilot, gemenii digitali pot fi dezvoltați și implementați folosind metode și modele științifice deja create, precum și instrumente și tehnici consacrate.

Extinderea gemenilor digitali ar trebui să se bazeze pe feedback-ul din proiectul pilot. Metodele și modelele științifice dezvoltate, împreună cu instrumentele și tehnicile de bază, pot fi adoptate în zone mari ale orașului sau în întregul oraș.

Valoarea unui oraș digital ar trebui măsurată folosind indicatori de performanță predefiniți. Trebuie evaluate realizările în ceea ce privește procesul, evenimentele, utilizarea, durata ciclului, calitatea și costul.