Harta orașelor “smart” din România. Alba-Iulia, Cluj și Iași conduc topul proiectelor
Privind primele 10 orașe inteligente din țară observăm că primele două locuri sunt neschimbate față de situația de anul trecut, cu Alba Iulia și Cluj-Napoca pe primele două poziții. Iași ocupă locul trei, urmat de București – dar doar la nivel de primărie central deoarece cumulat cu cele șase sectoare distincte, Capitala conduce clasamentul, București Sector 4 și Arad.
Mai remarcăm și faptul că numărul de persoane din primăriile dedicate proiectelor Smart City și infrastructura este în creștere. Considerăm că vom trece la următoarea etapă a Smart City de dezvoltare numai atunci când în România municipiile vor avea cel puţin o persoană dedicată proiectelor Smart City și când vom avea noi locuri de muncă, precum Data Manager, Data Analyst, Traffic Officer sau Manager de infrastructură Smart City în organigramă.
Am observat dincolo de efectul contagios al trendului numit Smart City și al concurenței între orașe, un factor numit NECESITATE. Nevoia de digitalizare în ultimul an a determinat autoritățile județene să ia măsuri de schimbare, mai ales că unii oameni din administrație – primari și consilieri s-au mutat în administrațiile județene.
După Cluj și Ilfov, care au inițiat demersuri județene de digitalizare au urmat alte județe cu 29 de proiecte din 15 județe.
Ca exemple avem următoarele județe:
- Clujul și-a propus, în septembrie 2020, să devină primul județ inteligent până în 2025, printr-un proiect cu o valoare totală de 2,8 milioane lei fără TVA
- Județul Bacău și-a propus, începând cu luna iunie 2020, să implementeze un proiect cu fonduri europene numit „Județul Bacău Smart” în 30 de luni, cu o valoare totală a proiectului de 3.369.338 lei
- În Alba Iulia, 45 de companii testaseră soluții Smart City și am identificat 123 de companii care furnizează soluții Smart City în răspunsurile primite de la primăriile din care primele trei companii sunt Telekom România cu 26 de proiecte, Cluster Cluj IT foarte activ cu 21 proiecte și Electrogup, în prezent parte a grupului e-Infra care deține și Direct One și NETCITY Telecom și arată mari ambiții prin echipa dedicată proiectelor Smart City cu 17 proiecte implementate.
O altă idee demnă de remarcat este tendința de alianțe între orașe – precum Alianța celor din Vest, între Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara și Arad, sau între mai multe localități – Zona Rodnei, sau zonele metropolitane care au încă un potențial atât de mare de dezvoltare durabilă.
Un lucru interesant de urmărit este extinderea digitalizării la nivel de județ, precum și a proiectelor care se vor concretiza în perioada următoare.