Satele inteligente și programul de dezvoltare rurală

Dezvoltarea Rurală din România este gestionată la nivel național printr-un Program de Dezvoltare Rurală (PDR), finanțat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și contribuții naționale. PDR stabilește abordări și acțiuni prioritare pentru a răspunde nevoilor zonei geografice specifice pe care o acoperă.

Finanțarea dezvoltării rurale prin FEADR face parte dintr-un cadru mai larg al Fondurilor Structurale și de Investiții Europene (fonduri ESI), care include, de asemenea, fonduri de dezvoltare regională, sociale, de coeziune și pentru pescuit. Acestea sunt gestionate la nivel național, de fiecare stat membru al UE, pe baza acordurilor de parteneriat, a planurilor strategice care subliniază obiectivele țării și prioritățile de investiții.

Exemple de realizări așteptate:

  • Peste 184 000 de persoane vor beneficia de formare în cadrul PDR. Peste 60 000 de fermieri și proprietari de micro și mici întreprinderi în zonele rurale vor primi servicii de consiliere specific; peste 200 de proiecte de colaborare vor fi sprijinite, inclusiv înființarea a 24 Grupuri operaționale în cadrul Parteneriatului european pentru inovare (EIP).
  • PDR va sprijini investițiile în modernizarea a aproape 3400 de ferme și cooperative, dezvoltarea a peste 30.000 de ferme mici și sprijinirea a peste 9400 de tineri fermieri.
  • În sectorul forestier vor fi sprijinite investițiile pentru extinderea rețelei limitate de drumuri forestiere cu peste 900 km.
  • PDR își propune să modernizeze și să susțină investițiile a aproape 300 de unități de prelucrare a alimentelor, să înființeze 62 de noi grupuri de producători cu participarea a 620 de exploatații; aproape 15000 de fermieri vor lua parte la un fond mutual, astfel încât să poată atenua mai bine efectele climatului nefavorabil și alte riscuri.
  • Peste 1,3 milioane ha de teren agricol (aproape 10% din totalul terenului agricol al României) și peste 800 000 ha (12 %) din păduri vor beneficia de plăți pentru mediu și climă, sau pentru conservarea pădurilor; aproape 3000 de proiecte vor fi sprijinite în vederea înființării/dezvoltării de întreprinderi non-agricole în zonele rurale și vor fi create aproape 27000 de locuri de muncă, dintre care peste 2000 vor fi create sub LEADER. Programul va sprijini 120 de Grupuri de Acțiune Locală (GAL) care vor implementa Dezvoltarea Locală
  • Strategii (LDS) care acoperă 100% din teritoriul rural eligibil.
  • PDR va sprijini aproape 800 de proiecte de îmbunătățire a infrastructurii rurale la scară mică și a condițiilor de viață pentru aproximativ 27% din mediul rural.