Smart City – Un ansamblu de sisteme integrate

Orașele sunt entități foarte complexe și sunt adesea asemănate cu organisme vii din literatura de specialitate. Ele presupun existența a numeroase sisteme interconectate, dintre care amintim sisteme energetice, distribuție de apă potabilă și canalizare, sănătate, alimentație, sisteme economice, transport, sisteme de învățământ, cultură și multe altele. În încercarea de a rezolva problemele urbane, departamentele din cadrul agențiilor guvernamentale locale lucrează adesea cu parteneri de servicii (privați sau publici) într-un sistem închis.

De exemplu, furnizorii locali de transport public lucrează doar cu autoritățile locale, iar furnizorul de energie cooperează doar cu departamente de specialitate dintre administrațiile publice. La fel, un sistem de distribuție a apei potabile este conectat doar la departamente specializate din cadrul unității de afaceri de care depinde. Pentru a rezolva problemele cu care se confruntă aceste sectoare interdependente, trebuie identificate soluții de care ar beneficia în final cetățenii.

Abordarea sistemică este un instrument pentru gestionarea complexității care poate oferi informații despre cum ar trebui să facem față situațiilor noi, complexe, dificile de tratat, cum le  înțelegem și le gestionăm atunci când considerăm că nu există soluții. Cum funcționează abordarea sistemică? Un sistem poate fi definit ca un set de componente interconectate care servesc toate unui scop comun, iar eforturile lor ar trebui să fie concentrice.

Trasarea de diagrame într-un sistem este o metodă eficientă pentru a înțelege mai bine interacțiunea dintre componente, având chiar posibilitatea de a găsi mai ușor soluțiile.Este singurul mod prin care toți participanții, experții pe diverse domenii, pot să ințeleagă pe deplin sistemul. Cu ajutorul machetelor 3D, este posibilă analiza fiecărui element în parte, nu doar a componentelor principale, aceasta fiind cea mai complexă și inovatoare metodă din ultimii ani.