Studiu de caz: Contractele de reciprocitate în Franța
În 2015, Franța a lansat un program pilot pentru promovarea cooperării între orașe, solicitând contracte de reciprocitate locală. Scopul este de a reduce decalajul rural-urban prin promovarea parteneriatelor în domenii de interes comun cu beneficii comune.
Patru parteneri regionali selectați în prima fază a planului au fost primii care au semnat contractul și anume zona metropolitană Brest și Pays du Centre Ouest Bretagne. Brest vrea să-și îmbunătățească competitivitatea pe termen mediu și lung, în timp ce Pays du Centre Ouest Bretagne se concentrează pe furnizarea de servicii medicale și noile oportunități din industria lemnului.
Cele două sectoare colaborează acum în proiecte inovatoare în domenii precum dezvoltarea economică, incluziunea socială, sănătatea, cultura și serviciile, mediul și tranziția energetică. Pentru fiecare regiune, oficialii administrației publice locale au facilitat dezvoltarea unei căi comune, care a fost adoptată oficial în noiembrie 2016. Ulterior, a fost oferit un contract-cadru multianual de 2 milioane de euro, convenit cu autoritățile regionale din Bretania. La un an de la semnarea contractului, cooperarea a început să dea roade și raportează 30 de proiecte în derulare.
O structură administrativă este necesară pentru a asigura succesul, Agenția de Urbanism Brest asumându-și acest aspect. Înțelegerea asupra surselor de finanțare este, de asemenea, o cheie, inclusiv contribuții financiare regionale, naționale și europene. Un alt factor important sunt oamenii, deoarece este necesar să se depășească coalițiile politice și să se implice activ comunitățile locale în dezvoltarea unei viziuni comune și a unei strategii de dezvoltare pe termen lung.