Studiu de caz: New York City

New York-ul este unul din cele mai urbanizate și dezvoltate orașe din Statele Unite, care a implementat multe proiecte datorită provocărilor cu care s-a confruntat de-a lungul timpului, pentru a transforma orașul în unul inteligent, implicând atât guvernul cât și cetățenii.

Administrarea deșeurilor a reprezentat o provocare continuă, inițial fiind aruncate în ocean, ulterior folosindu-se o groapă de gunoi și un incinerator, care au generat alte probleme, cele de mediu și poluare. Măsurile luate au fost de a transporta deșeurile în state vecine, iar apoi au proiectat instalații de reciclare și au deschis fabrici de transformare a deșeurilor în energie.

Ca o inițiativă de oraș inteligent, guvernul a lansat un coș de gunoi smart numit Big Belly New York. Aceste coșuri conțin un senzor fără fir care monitorizează nivelul deșeurilor, ceea ce este util pentru planificarea eficientă a călătoriilor de preluare și predare.

La fel ca și deșeurile, calitatea aerului a fost o problemă majoră, așadar departamentul relevant al orașului New York a instalat 75 de stații temporare de monitorizare care produc rapoarte privind calitatea aerului, iar 8 monitoare permanente de aer raportează date la fiecare 15 minute, stabilindu-se că uleiul de încălzire folosit în doar 1% din clădiri provoacă mai multe poluare decât toate autovehiculele din oraș. Datorită acestor măsuri, emisiile de dioxid de carbon s-au diminuat cu 70% începând cu 2008.

Pentru a se asigura că cetățenii folosesc apa în mod responsabil, Agenția pentru Protecția Mediului din New York a implementat citirea automată a contoarelor în masă (AMR) pentru a obține o imagine mai clară a utilizării apei. Cele mai eficiente metode de a folosi apa cu înțelepciune sunt „Grey Water” și „Rainwater Harvesting”.

O altă măsură inteligentă a fost instalarea „Links”, peste 2.200 de link-uri. Fiecare Link oferă Wi-Fi public gratuit rapid (de 100 de ori mai rapid decât Wi-Fi public obișnuit), apeluri gratuite oriunde în SUA, încărcarea dispozitivelor și tabletelor. Oamenii pot accesa, de asemenea, informații guvernamentale și aplicația 311 pentru servicii care nu sunt de urgență. LinkNYC este complet gratuit și finanțat prin publicitate.

O serie de proiecte din New York modernizează iluminatul cu LED-uri, economisind peste 800.000 USD anual și prevenind emisiile de gaze cu efect de seră a peste 900 de tone metrice. Consumul de energie poate fi redus prin reducerea timpului de iluminat în fiecare zi.

Parcurile inteligente au fost create pentru ca cetățenii să se poată reconecta cu spațiile publice, în aer liber, unde au fost instalate bănci multifuncționale, oferind încărcare gratuită pentru mobile, locuri suplimentare pentru relaxare.

O altă problemă în NYC este traficul, având cel mai lent sistem de transport public în comun din țară. Proiectul Better Buses a avut ca și scop îmbunătățirea vitezei autobuzelor, permițând acestora să se deplaseze continuu datorită combinației de hardware și software care pornesc semnele de circulație pe verde atunci când se apropie un autobuz.

Multiple tehnologii au fost deja implementate în New York City, ca o inițiativă pentru a-l transforma într-un inteligent oraș. Au fost lansate mai multe proiecte pilot pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, iar companiile, start-up-urile și cetățenii își pot oferi, de asemenea, opiniile, ideile sau soluțiile pentru a face din NYC un loc mai bun pentru a trăi.