Studiu de caz: Smart City Lisbon
Capitala Portugaliei nu este doar una dintre principalele destinații ale Europei pentru călătorii, ci a devenit și unul dintre cele mai inteligente orașe ale Europei.
Un plan strategic, a fost înființat de metropola de pe Tajo pentru a implementa un ecosistem inovator la scară largă. Cu 307 milioane de euro de disponibili pentru proiecte concrete, scopul său este triplu:
- Mai mulți oameni: Lisabona intenționează să-și crească populația prin promovarea locuințelor și prin inițiative de orașe inteligente legate de viața de zi cu zi.
- Mai multe locuri de muncă: orașul intenționează să stimuleze economia locală prin dezvoltarea capitalului uman, inovarea și economia cunoașterii, precum și explorarea potențialei utilizări durabile a resurselor;
- Un oraș mai bun, centrat pe cetățenii săi, prin îmbunătățirea calității vieții în oraș, eficiența energetică și mobilitatea, dar și coeziunea și incluziunea socială prin programe de participare civică, reabilitarea clădirilor și zonelor degradate, precum și optimizarea și interconectarea serviciilor și sistemelor urbane.
Aceste obiective ar trebui să permită orașului să reducă la jumătate fluxul de vehicule care intră zilnic. Într-adevăr, mediul și clima sunt componente de bază ale strategiei din Lisabona. În 2015, Lisabona a fost prima capitală care a aderat la Pactul primăriilor pentru climă și energie, adoptând o abordare integrată a reducerii emisiilor și a adaptării la schimbările climatice.
Pentru a obține rezultate prompte, Lisabona s-a alăturat rețelei europene Sharing Cities iar centrul său a devenit un „laborator” pentru testarea noilor abordări și tehnologii.
Cu o suprafață de 10 km pătrați și 100.000 de locuitori, această zonă cuprinde principalele străzi istorice și turistice ale orașului. Prin urmare, Lisabona a ales să implementeze soluții și proiecte inovatoare în centrul său, în trei domenii principale:
- Mobilitate: crearea unei zone cu emisii reduse, atenție la calitatea aerului, adoptarea vehiculelor electrice și creșterea transportului public;
- Management prin date și Internet of Things: instalarea unei rețele de senzori și a unei platforme de monitorizare a datelor colectate;
- Reabilitarea clădirilor: stimulente pentru renovare, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor.
În practică, în zona „laboratorului” au fost instalate 540 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice și 64.000 de lămpi stradale inteligente. Autoritățile orașului au deschis 63 de seturi de date în date deschise. Un sistem de management al energiei durabile a fost creat pentru a integra și optimiza fluxurile de energie, în special prin echilibrarea cererii și ofertei. Lisabona încurajează, de asemenea, tranziția către energiile regenerabile, inclusiv energia solară.