Studiu de caz: Tokyo

Tokyo este unul dintre cele mai smart orașe din lume, care s-a axat pe dezvoltare și proiecte de orașe inteligente încă de acum 10 ani, elaborând și implementând un nou plan cuprinzător pe 4 ani numit „Noul Tokyo.

Principalul segment pe care se concentrează Tokyo este domeniul mediului inteligent, aspect care nu mai suportă amânare, pe lângă conceptul de energie inteligentă și soluțiile inteligente aferente.

Tokyo Electric Power Company intenționează să monteze 27 de milioane de contoare inteligente până în 2025, ca parte a unui sistem de management al energiei la nivel de oraș. Punerea în aplicare a rețelelor inteligente va autoriza proprietarii de case să urmărească și să-și regleze consumul atunci când este necesar.

 Proiectul Cap-and-Trade elaborat de Agenția de Mediu din Tokyo a fost lansat, ținta planului fiind diminuarea emisiilor de dioxid de carbon prin stabilirea limitelor maxime de emisie, emisiile de carbon reducându-se cu 26% într-un singur an.

Pentru dezvoltarea unui oraș este necesară implicarea cetățenilor, iar în acest scop conducerea orașului Tokyo a implementat proiectul Society 5.0, prin care toti cetățenii pot fi implicați în proiecte și procese decizionale.

Având în vedere dezastrele naturale din Japonia, guvernul japonez și orașul Tokyo au creat condiții pentru situații extreme, cum ar fi transformarea unui parc obișnuit în buncăre de adăpostire pentru cetățeni, în siguranță. Toate parcurile sunt dotate cu stații de încărcare, bănci care pot fi utilizate ca și cuptoare, toalete, provizii de cereale și apă.