Un cadru de oportunități

Orașele inteligente au devenit o prioritate în strategiile de dezvoltare ale multor țări din întreaga lume. Se estimează că în 2025 aproximativ 10 milioane de oameni vor locui în 34 de orașe inteligente din întreaga lume.

În ciuda diverselor avantaje, orașele inteligente au multe preocupări de securitate națională și cibernetică. Casele, infrastructura, transportul, comunicațiile, serviciile guvernamentale, precum și serviciile comerciale și industriale sunt controlate de sisteme inteligente care depind de inteligența artificială și de internet. Dacă aceste servicii sunt vizate de un atac cibernetic de succes, consecințele în acest caz ar fi dezastruoase pentru securitatea națională și viața oamenilor.

Multe țări au adoptat strategiile orașului inteligent, proiectând o imagine a lor ca țări care țin pasul cu modernizarea și utilizează beneficiile revoluției AI, astfel încât să poată atrage aceste minți inovatoare, o tendință în creștere după criza financiară globală din 2008. Drept urmare, mulți oameni calificați s-au mutat din orașe precum Paris, New York și Londra în alte orașe care au reușit să-i atragă prin adoptarea noului model inteligent.

Acest lucru poate avea ca rezultat îmbunătățirea calității vieții pentru indivizi, prin oferirea de soluții originale pentru problemele tradiționale, cum ar fi problemele de poluare, congestionarea traficului și risipa de energie. O bună planificare și încorporarea tehnologiei inteligente în viața de zi cu zi pot ajuta la raționalizarea utilizării resurselor, la reducerea emisiilor nocive și la controlul traficului.

Inițiativele inteligente le permit oamenilor să aibă acces la servicii guvernamentale și private și să finalizeze toate tranzacțiile ușor și eficient. Adoptarea unor astfel de inițiative ajută, de asemenea, la îmbunătățirea serviciilor strategice, cum ar fi educația, îngrijirea sănătății și utilitățile.

Strategiile orașelor inteligente pot ajuta la reducerea emisiilor de carbon și a poluării în general prin adoptarea de industrii curate și clădiri ecologice și în funcție de resursele de energie curată, cum ar fi electricitatea, energia solară, energia eoliană și energia apei. Reducerea poluării poate fi realizată și prin adoptarea unui sistem de transport inteligent, bazat fie pe mașini autonome, fie pe mașini manuale care utilizează electricitate și energia solară în loc de combustibil.

Modelul orașului inteligent oferă un cadru general pentru depășirea problemei congestionării traficului, prin dependența de tehnologie inteligentă și soluții tehnologice care să ofere informații exacte, instantanee, despre cauzele și punctele congestionării traficului. Acest lucru se realizează prin colectarea de date mari de la sistemele de senzori instalate pe străzi, precum și CCTV și semafoare inteligente care funcționează automat în funcție de densitatea traficului, oferind mai mult timp străzilor mai aglomerate.

Orașele inteligente depind practic de sisteme electronice; cetățenii au acces atât la serviciile guvernamentale, cât și la cele private prin intermediul aplicațiilor inteligente. Faptul că niciun om nu este implicat limitează posibilitatea corupției. Dacă cineva ar încerca să modifice sistemul, încercând orice activitate ilegală, ar apărea probleme tehnice și atunci nu ar fi dificil să-l descoperi pe făptaș.

Comunitățile avansate au anumite caracteristici care le fac să atragă investiții străine, cum ar fi organizarea lor urbană remarcabilă, infrastructura lor inteligentă, cetățenii lor bine informați, utilizarea energiei curate, precum și cultura lor cosmopolită și deschiderea lor către lume. Aceste caracteristici nu atrag doar investitori, ci și turiști care ar dori să vadă și să încerce tehnologiile moderne folosite în aceste orașe.

Constructorii de orașe inteligente sunt preocupați de gestionarea înțeleaptă a resurselor disponibile precum energia, apa și resursele naturale. De exemplu, se urmăresc modalitățile optime de utilizare a spațiului, prin proiectarea unor clădiri și parcări care să poată găzdui cât mai multe persoane și mașini. De asemenea, ele acordă o atenție deosebită zonelor verzi și spațiilor care separă clădirile unele de altele, ceea ce ar ajuta la depășirea unor probleme precum poluarea și supraaglomerarea.