Uniunea Europeană și dezvoltarea durabilă a orașelor

Este din ce în ce mai clar că diversele provocări cu care se confruntă populația urbană, societatea, economia și mediul sunt strâns legate între ele, iar dezvoltarea urbană poate fi realizată doar printr-o abordare integrată.

Cu toate acestea, răspunsurile politice europene și naționale la problemele de mai sus au fost întârziate și împărțite.

În 1997, Comisia Europeană, în Comunicarea sa „Către o agendă urbană a UE”, a remarcat necesitatea unor eforturi suplimentare pentru consolidarea sau restaurarea orașelor europene ca locuri de integrare socială și culturală, ca prosperitate economică și dezvoltare durabilă și ca fundament al democraţiei.

Tratatul de la Lisabona (2007) adaugă coeziunea teritorială obiectivelor UE și consolidează guvernanța pe mai multe niveluri.

În 2011, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care sprijină consolidarea dimensiunii urbane a politicii UE și cooperarea interguvernamentală în politica de dezvoltare urbană. Există, de asemenea, un apel pentru un program de lucru comun sau o agendă urbană europeană. Parlamentul European a subliniat necesitatea ca orașele să fie mai implicate în aceste procese.

La sfârșitul anului 2013, Comitetul Regiunilor a publicat o inițiativă autonomă intitulată „Către o agendă urbană integrată a UE”. Avizul solicită o agendă urbană cuprinzătoare a UE care să ofere o bază structurală pentru politica și legislația europeană la nivel de oraș.

În concluzie, conform Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, Cartei de la Leipzig, Declarației de la Toledo (un document care abordează provocările urbane actuale și punerea în aplicare a Strategiei Europa 2020, permițând o dezvoltare urbană mai inteligentă, mai durabilă și mai incluzivă din punct de vedere social) și, nu în ultimul rând, Agendei teritorială UE 2020, orașele europene ar trebui să fie locuri de progres social avansat, ecologice și de creștere economică. Dezvoltarea durabilă trebuie să reflecte dezvoltarea durabilă europeană bazată pe creștere economică și organizare teritorială echilibrată, cu o structură urbană policentrică și care să includă centre regionale puternice care să asigure un bun acces la serviciile de interes economic general.

Strategiile de dezvoltare urbană trebuie să se bazeze pe inovare multisectorială, care să vizeze servicii și tehnologie, precum și inovarea socială, pentru a face orașele de mâine diverse, coezive și atractive. Potențialul socio-economic și cultural trebuie valorificat pe deplin ca sursă de inovare pentru a dezvolta un oraș ecologic sănătos, cu o puternică putere economică.