Smart Lighting în orașe
Toate orașele au rețele de infrastructură care asigură cetăţenii lor cu energie, comunicare, transport, iluminat public și alte servicii. Când aceste infrastructuri îmbătrânite sunt înlocuite sau actualizate, se face adesea independent unul de altul, chiar dacă există un potențial mare și neexploatat în integrarea și promovarea acestor rețele. Tehnologia modernă ar putea permite această integrare, oferind medii urbane mai sigure, o mai bună conectivitate și mai multe servicii către orașe și cetăţenii lor.
Infrastructura de iluminat public este în special bine plasată pentru a-și asuma rolul de platformă care oferă nu numai iluminare inteligentă dar și o serie de alte funcții și beneficii la orase. Omniprezente în orașe, felinarele au un mare potenţial de standardizare şi ar putea integra diverși senzori, telecomunicații și tehnologiile necesare și în orașele inteligente deoarece oferă acces la încărcare.
Un sistem de iluminat inteligent și conectat face parte din o rețea locală, fără fir, descentralizată sau bazată pe cloud. Datele sunt colectate de la senzorii de pe stâlpi, fiind instalate camere, lumina zilei, mișcări sau detectarea zgomotului și procesate pentru a obține o eficiență energetică optimă și funcţionarea de siguranţă a iluminatului public. Economiile suplimentare de energie ale iluminatul smart comparativ cu iluminatul LED sunt cu cel puțin 60% mai mari, asigurând o investiție durabilă.
În general, există o lipsă de cunoștințe în rândul guvernelor publice și locale în ceea ce privește soluțiile digitale. Pentru cetățeni, sistemul Smart Lighting ridică preocupări principale privind confidențialitatea și supravegherea, având în vedere datele care ar putea fi colectate sau consideră că ar putea exista probleme de siguranță pentru lucrători din cauza mai multor fire și dispozitive.
Bugetele orașului sunt adesea limitate, îngreunând investiția în trecerea la iluminat smart. Necesitatea unor rețele suplimentare (internet, alimentare suplimentară) poate duce la cheltuieli mai mari. Infrastructura actuală ar putea fi prea veche pentru a găzdui tehnologii inteligente, fiind necesare noi dotări.
Este nevoie de mai multă pregătire tehnică și de siguranță pentru muncitori, având în vedere tehnologia inovatoare, unii senzori (de exemplu, senzori de zgomot) pot fi dificil de instalat.
Pentru ca toate funcțiile suplimentare ale unei asemenea infrastructuri să funcționeze așa cum a fost prevăzut este important să aibă o putere neîntreruptă. Cu toate acestea, acest lucru poate fi dificil în regiuni cu probleme frecvente de alimentare.