Iluminatul inteligent

Conceptul de orașe inteligente este relativ nou. Cu toate acestea, „iluminatul inteligent” există de un deceniu sau mai mult. Iluminarea inteligentă permite aplicarea unui „echilibru prețios” de iluminare în locația de care este nevoie, atunci când este necesar și numai în cantitatea corectă.

Iluminatul inteligent face ca mediul urban să fie sigur pentru oameni pe timp de noapte, îmbunătățind în același timp calitatea vieții atât noaptea, cât și ziua, permițând în același timp o existență mai armonioasă a tehnologiei, oamenilor, florei și faunei, care nu poate fi realizată cu tehnologia tradițională. În cele din urmă, o infrastructură de iluminat inteligent oferă o rețea omniprezentă printr-un oraș care poate fi coloana vertebrală inițială pentru serviciile și tehnologiile smart-city.

Iluminatul inteligent constă din corpuri de iluminat cu diode emițătoare de lumină (LED) reglabile cu interfețe pentru senzori și controler, un sistem de control și o infrastructură de suport.

Sistemul de control este compus din noduri de iluminat, o rețea de comunicații cu unul sau mai multe controlere de noduri de iluminat și o interfață umană. Iluminatul inteligent, atunci când este implementat iluminatul adaptiv, poate reduce consumul de energie de iluminat cu până la 50%, oferind în același timp lumină de calitate superioară pentru o siguranță îmbunătățită.

În cele din urmă, este introdusă utilizarea infrastructurii de iluminat inteligent ca punct de plecare pentru dispozitivele și serviciile smart-city. Este discutată utilizarea surplusului de putere disponibil în liniile electrice de iluminat, precum și utilizarea rețelei de controler pentru servicii suplimentare sau colectarea și transmiterea datelor.

Sistemul de iluminat inteligent este disponibil și oferă potențiale beneficii semnificative orașelor. Iluminatul inteligent pare să fie punctul de plecare logic al oricărui plan de oraș inteligent.