Caracteristicile unui oraș inteligent

Tendințele emergente, cum ar fi automatizarea, învățarea automată și IoT conduc la dezvoltarea orașelor inteligente.

Teoretic, orice domeniu de management al orașului poate fi încorporat într-o inițiativă de oraș inteligent. Un exemplu clasic este instrumentul de parking inteligent care folosește o aplicație pentru a-i ajuta pe șoferi să găsească locuri de parcare disponibile fără a se învârti prelungit pe străzile aglomerate. Contorul inteligent permite, de asemenea, plata digitală, astfel încât nu există niciun risc de a rămâne fără monede pentru contor.

De asemenea, în domeniul transportului, managementul inteligent al traficului este utilizat pentru a monitoriza și analiza fluxurile de trafic pentru a optimiza iluminarea stradală și a preveni ca drumurile să devină prea aglomerate în funcție de ora din zi sau de orele de vârf. Tranzitul public inteligent este o altă fațetă a orașelor inteligente. Companiile de tranzit inteligente sunt capabile să coordoneze serviciile și să îndeplinească nevoile călătorilor în timp real, îmbunătățind eficiența și satisfacția călătorilor. Ride-sharing și bike-sharing sunt, de asemenea, servicii comune într-un oraș inteligent.

Conservarea energiei și eficiența sunt obiectivele majore ale orașelor inteligente. Folosind senzori inteligenți, luminile stradale inteligente se estompează atunci când nu sunt mașini sau pietoni pe drumuri. Tehnologia rețelei inteligente poate fi utilizată pentru a îmbunătăți operațiunile, întreținerea și planificarea și pentru a furniza energie la cerere și pentru a monitoriza întreruperile de energie.

Inițiativele de orașe inteligente urmăresc, de asemenea, să monitorizeze și să abordeze preocupările de mediu, cum ar fi schimbările climatice și poluarea aerului. Gestionarea deșeurilor și igienizarea pot fi, de asemenea, îmbunătățite cu tehnologia inteligentă, fie că este vorba de coșuri de gunoi conectate la internet și sisteme de gestionare a flotei activate IoT pentru colectarea și îndepărtarea deșeurilor, fie folosind senzori pentru a măsura parametrii apei și a garanta calitatea apei potabile, cu eliminarea adecvată a apelor uzate și drenaj.