Indicele economiei și societății digitale (DESI) pentru 2021

România ocupă locul 27 din cele 27 de state membre ale UE la ediția 2022 a Economiei digitale și Indicele Societății (DESI). Foarte important, creșterea sa anuală relativă este în urma celorlalte țări, indicând faptul că nu colaborează cu restul statelor membre. Țara rămâne în urmă cu mai mulți indicatori în dimensiunea capitalului uman, cu un nivel foarte scăzut de competențe digitale de bază în comparație cu cel mediu UE, dar menținându-și clasamentele înalte în proporția de femei specialiști în TIC ocupate (locul 2) și absolvenți TIC (locul 4).

O schimbare semnificativă de ritm în competențele digitale ale României ar însemna o pregătire crucială pentru ca UE să atingă obiectivul deceniului digital privind competențele digitale de bază și TIC. România are rezultate comparativ bune la conectivitate, care este dimensiunea în care punctează cel mai bine.

Continuarea pandemiei de COVID-19 în 2021 și schimbările frecvente în guvern (cinci guverne din ultimii 4 ani) reprezintă o provocare deosebită pentru țară. Digitalizarea continuă să fie o prioritate-cheie a actualului guvern aflat la putere începând cu 25 noiembrie 2021 cu simplificarea legislației și crearea unui mediu de reglementare favorabil afacerilor.

Planul de Recuperare și Reziliență al României are ca obiectiv să abordeze cea mai mare parte a digitalității țării, contribuind cu 5,97 miliarde euro (adică 20,5% din alocarea totală pentru România) către obiective digitale.

În ceea ce privește conectivitatea, România ocupă locul 15 din 27 de țări din UE și este astfel sub media UE. Cea mai mare provocare a României în ceea ce privește conectivitatea este să își îmbunătățească gradul de utilizare generală a rețelelor fixe de bandă largă, care stagnează la 66% și este semnificativ sub media UE (78%), în ciuda costurilor scăzute de bandă largă și acoperirea ridicată a rețelelor de foarte mare capacitate.

Transformarea digitală a sectorului public românesc este condusă de politica publică de e-guvernare pentru perioada 2021-2030. Politica a rezultat din proiectul emblematic al guvernului de a stabili un cadru pentru dezvoltarea instrumentelor de e-guvernare.