Contextul european și orașele inteligente

În Europa, există doi actori principali în dezvoltarea orașelor inteligente: orașele în sine, cele care vor să se dezvolte în acest sens și Uniunea Europeană care impune și susține comunitățile către o transformare digitală la nivelul întregii comunități.

În 2015, Comisia Economică și Socială Europeană (CESE) a adoptat un document care pune bazele unei noi strategii pentru dezvoltarea și sprijinirea proiectelor de orașe inteligente, numită „Oraşele Inteligente ca motor al unei noi politici industriale în Europa”.

Pentru a sprijini dezvoltarea orașelor inteligente în întreaga UE, CESE sprijină investițiile în astfel de proiecte prin fondurile publice europene, naționale și regionale existente, precum și prin valorificarea oportunităților oferite de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS).

Pentru a facilita acest proces, a fost înființat Parteneriatul European de Inovare pentru Comunităti și Orașe Inteligente, reunind orașe, industrii și cetățeni cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții urbane prin soluții mai durabile și mai integrate.

Pe lângă inițiativele instituțiilor UE, există o platformă online folositoare, Smart Cities Europe, care oferă cursuri de formare, foi de parcurs, provocări și bune practici.

În perioada de programare 2021-2027, Uniunea Europeană alocă fonduri consistente României pentru sectorul digitalizării mediul public și privat, punându-se accent și pe eficientizare energetică.