De ce smart city?

Un oraș smart este un oraș în care viața este mai ușoară și mai frumoasă. Cum? Prin integrarea tehnologiei și facilitățile aduse în viața de zi cu zi.

Spre exemplu, Coșurile de gunoi smart, care sunt pline, pot transmite un semnal către furnizorul de salubritate pentru colectare. Astfel, nu mai există pubele pline, resturi menajere împăștiate peste tot și simțul olfactiv deranjat. Sau aplicație mobilă care îți comunică în timp real în cât timp vine următorul mijloc de transport. Sau dacă ți s-a descărcat telefonul, să-l poți încărca cât faci o pauza pe o bancă în parc. Sau interacțiunea cu Autoritățile Publice pentru un document să fie făcută online, fără timp pierdut la ghișee. Și sunt doar câteva exemple.

Dorința de a deveni un oraș inteligent nu este doar una dintre numeroasele opțiuni pe care le are o comunitate, este și o manifestare a responsabilității sociale. Pentru a atinge acest obiectiv, administrațiile locale, societatea civilă și comunitatea trebuie să lucreze împreună pentru a conveni asupra unei viziuni, strategie, plan și acțiuni concrete comune.

Cele mai multe abordări pleacă de la construcția logică a „este necesar și rațional să facem lucrurile mai bine”, dar în ultima perioadă tot mai mulți analiști consideră că marile comunități urbane se confruntă cu o problemă de „supraviețuire”, deoarece cel puțin unele dintre resurse, rețelele fizice și capacitatea de eliminare a deșeurilor rezultate sunt limitate, ceea ce este de fapt principala problemă.

Conceptele de sustenabilitate și calitatea vieții sunt acum superioare celorlalte valori, ceea ce înseamnă că cetățenii trebuie să înceapă să gândească și să planifice cum să fie prietenoși cu mediul, cum să folosească rațional resursele pe care le au și să genereze venituri.