Eficientizarea costurilor de administrare a zonele rurale dispersate

În ciuda populației stabile sau în creștere în zonele rurale, scăderea densității populației și dificultățile logistice au dus la costuri unitare mai mari pentru furnizarea anumitor servicii de bază, cum ar fi educația, sănătatea, comerțul și transportul public.

Situația este deosebit de gravă în nordul Finlandei, centrul Spaniei și Portugalia, precum și în multe regiuni muntoase. De asemenea, este mai costisitor să furnizezi servicii în cazul în care populația este dispersată în mai multe locuri mici decât concentrată în zone mari. Serviciile rurale cu costuri mai mari pentru puțini sunt adesea primele care sunt tăiate din bugetul public. După criza financiară, bugetele publice, precum și cheltuielile publice din alte state membre UE, au fost reduse.

În această perioadă, administrația publică a încercat să găsească modalități de economisire prin niveluri mai scăzute de servicii și creșterea privatizării și externalizării.

Autoritățile locale din multe state membre ale UE au fost sau sunt în curs de restructurare în unități mai mari. Una dintre consecințele evidente este reducerea serviciilor în mediul rural și concentrarea acestora în comune și orașe mari. Această tendință a exacerbat inegalitatea dintre zonele rurale și urbane.

Apariția satelor inteligente este adesea declanșată de oamenii locali care lucrează împreună pentru a găsi soluții practice la aceste probleme sociale acute.