Rolul satului în tranziția către economia circulară, cu emisii reduse de carbon

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), zonele rurale se află în fruntea și centrul tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon. Zonele rurale și intermediare reprezintă 88,2% din teritoriul UE și marea majoritate a resurselor naturale.

Aceste resurse naturale sunt fundamentale datorită avantajului lor competitiv, cât și a identității și atractivității ca zone de locuit.

În acest context, cu aproximativ 15.000 de sate eco pe șase continente, multe sate din Europa implementează proiecte de economisire a energiei, producție de energie regenerabilă și transport durabil.

Lucrând îndeaproape cu antreprenorii din mediul rural și cuprinzând o varietate de entități, inclusiv întreprinderi, finanțatori, cercetători și mediatori, clusterul a identificat un potențial semnificativ de reducere a ieșirilor de capital și de creștere a valorii locale în două domenii cheie: energie și alimente.

În acest scop, a fost elaborată și integrată o strategie de sprijinire a antreprenorilor locali, inclusiv școlarizarea, lansarea achizițiilor publice și construirea de centre alimentare și energetice locale. S-a constatat că aceste proiecte au creat locuri de muncă locale, au redus deșeurile, emisiile și costurile și au menținut profiturile locale în economia locală.