Patru strategii europene Smart City

Progresele tehnologice din ultimele decenii nu au avut doar un impact puternic, ci și transformator asupra vieții orașului. Utilizarea pe scară largă a tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) în zonele urbane și adoptarea sa pe scară largă în societate a creat o stare de ubicuitate tehnologică în țările dezvoltate. Pe măsură ce tehnologia a avansat și a devenit mai accesibilă, au existat și progrese semnificative în funcționalitatea și sustenabilitatea sistemelor urbane.

Prima trăsătură distinctivă a orașelor inteligente este rolul central al tehnologiei ca mijloc de acumulare, organizare și furnizare de cantități mari de informații către tot mai mulți oameni, apoi utilizarea acestor informații pentru a îmbunătăți funcțiile orașului și pentru a economisi resurse. Aici putem da ca și exemplu patru mari orașe europene care sunt în proces de dezvoltare sau implementare a unei strategii de oraș inteligent: Amsterdam, Barcelona, ​​Londra și Stockholm.

Prima strategie de oraș inteligent de studiat este Amsterdam. Amsterdam Smart City este dezvoltat prin colaborarea între întreprinderi, autorități, institute de cercetare și rezidenți din Amsterdam. Parteneriatul își propune să transforme zona metropolitană Amsterdam într-un oraș inteligent, cu scopul final de a reduce emisiile de dioxid de carbon. Programul include în prezent 32 de proiecte cu idei inovatoare și noi modele de afaceri în cartierele din Amsterdam. Proiectele sunt grupate în șapte „zone de interes”: Smart Mobility, Smart Living, Smart Society, Smart Areas, Smart Economy, Big Data și Open Data și Infrastructură (apă, drumuri, energie, TIC).

Următoarea strategie implementată a fost cea pentru Smart City din Barcelona, ​​Spania. Orașul Barcelona a folosit TIC pentru îmbunătățirea funcțiunilor urbane de mai bine de un deceniu, cu proiecte dispersate care rulează în diferite departamente. Barcelona are, de asemenea, experiență de lungă durată cu programul Living Lab și dezvoltă o strategie oficială de oraș smart. Ministerul Habitatului Urban (așa-numitul departament „oraș smart”) a fost creat în urma unor reforme organizaționale majore. Este o nouă structură umbrelă pentru coordonarea informațiilor relevante furnizate anterior de diferitele departamente ale orașului cum ar fi infrastructura, TIC, servicii urbane, mediu,locuințe, construcții, energie și apă.

Următoarea strategie de oraș inteligent demnă de menționat este Smart London Initiative din Londra. La Londra, primul efort concertat de a folosi aplicații inteligente în oraș în 2012 a fost pentru gestionarea transportului public în circumstanțele Jocurilor Olimpice din acel an.

Planul include o serie de acțiuni și măsuri de succes pentru fiecare temă cheie. Strategia smart a orașului se concentrează în primul rând pe spații instituționale și digitale, mai degrabă decât pe spații fizice. Cu toate acestea, include și unele îmbunătățiri și noi dezvoltări în infrastructură, precum și proiecte de reînnoire urbană. Cel mai important este „Here East”, o comunitate digitală de 11 hectare. Acesta va fi dezvoltat la Parcul Olimpic Queen Elizabeth, utilizând clădirile Centrului de presă și Centrului B înainte de Jocurile Olimpice din 2012.

În cele din urmă, în 2013, Consiliul Smart London, care cuprinde cadre universitare, afaceri și antreprenori, a fost înființat pentru a consilia autoritățile din Marea Londra cu privire la problemele legate de orașele smart. Consiliul a dezvoltat programul Smart London, organizat în jurul a șapte teme cheie: (1) plasarea Londrei în centrul inovației, (2) furnizarea de acces la date deschise, (3) valorificarea tehnologiei de cercetare și a talentului creativ din Londra, (4) facilitarea înființării de rețele cu alte părți interesate ale orașului inteligent (5) care să permită dezvoltarea și managementul infrastructurii mai inteligente (6) să ofere servicii mai eficiente și mai integrate de primărie și (7) să ofere o Londra mai inteligentă. Planul include o serie de acțiuni și măsuri de succes pentru fiecare temă cheie.

În cazul orașului inteligent Stockholm, Suedia, procesul de colectare a datelor a fost deja finalizat. Stockholm are o lungă tradiție de cercetare și inovare în domeniile mediului și tehnologiei informației. Are, de asemenea, o cultură bună ca oraș locuibil și durabil, cu un nivel de trai ridicat și servicii guvernamentale eficiente. Stokab este numele companiei municipale care dezvoltă și gestionează comunicații deschise prin fibră optică în oraș creând cele mai bune condiții pentru crearea de rețele și promovarea TIC din 1994.

În strategia orașului inteligent din Stockholm, tehnologiile de mediu și informaționale sunt testate și aplicate pe scară largă în infrastructura orașului, cu scopul de a crea un ecosistem înfloritor care implică locuitorii orașelor, a afacerilor private și a sectorului public, încurajând în același timp economiile locale vibrante. Strategia este centrată pe cetățeni și se concentrează pe oferirea cetățenilor de servicii îmbunătățite de e-guvernare.

Colaborarea și crearea de rețele, care se referă la stabilirea de parteneriate cu alte orașe, schimbul de cunoștințe și experiență și examinarea complementarității punctelor forte și a punctelor slabe, sunt, de asemenea, caracteristicile orizontale de bază ale orașelor smart. Orașele mari și consacrate, precum cele menționate mai sus, se află într-o poziție avantajoasă deoarece au deja experiență în rețelele internaționale și sunt membre ale diferitelor rețele și alianțe de orașe pe care le au la dispoziție.

În general, se pare că ne îndreptăm în sfârșit către o adevărată integrare a digitalizării cu dimensiunile fizice și instituționale ale orașelor inteligente. Ca atare, planificarea fizică și politica socială pot și ar trebui să sprijine scara digitală sau „smart” a orașelor și să faciliteze includerea acestora.