Satele inteligente și ecosistemul digital

Satele reprezintă comunități, așezări mici, care găzduiesc de la câteva zeci la câteva sute de locuitori, legați de mediul rural. În general, contextele socio-economice în care comunitățile rurale se dezvoltă în secolul 21 se schimbă rapid, dar acestea sunt încă marcate de unele caracteristici care le deosebesc de alte tipuri de aşezări, de exemplu, lipsa infrastructurii sau disponibilitatea serviciilor. Unul dintre cele mai importante lipsuri de infrastructură în mediul rural se remarcă în sfera mobilității, iar celalalt este evident în infrastructura digitală și competențele digitale.

În cazul UE, nivelul general de alfabetizare digitală în rândul adulților a fost cel mai scăzut în zonele rurale (de exemplu, doar 48% din populația rurală avea competențe digitale de bază sau superioare) și cea mai mare din zonele urbane (de exemplu, 62% dintre adulții care trăiesc în așezări urbane). Există, de asemenea, o lipsă de centralitate în sensul organizațiilor administrative, culturale, logistice, sociale, educaționale.

Inovația digitală necesită acces la rețelele digitale, abilitățile de a le exploata, precum și capacitatea și dorința individuală și comunitară de a căuta schimbări și de a dezvolta soluții pentru a face față provocărilor sociale, economice și de mediu. Extinderea benzii late de mare viteză pentru a ajunge la un număr tot mai mare de comunități rurale a pus bazele părților interesate din mediul rural pentru a juca un rol în economia și societatea digitală în dezvoltare rapidă.

Definiția unui ecosistem de sat inteligent poate fi dată ca un ecosistem constând dintr-o rețea de microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii (IMM), fermieri, angajați ai administrației publice locale și centrale, organizații neguvernamentale (ONG-uri), unități industriale mici private, logistică, tehnologii și servicii TIC. De asemenea, acționează ca un facilitator și ajută la conectarea locuitorilor satului cu mediul extern și anumite resurse, cum ar fi resursele financiare, resurse natural, resurse umane semicalificate, necalificate și calificate și un mediu industrial care interacționează unul cu celălalt pentru a oferi servicii mai bune pentru un sat inteligent.

În ecosistemul satului inteligent există patru zone de interes mai largi. Prima ar fi serviciile digitale, care includ servicii precum transportul inteligent, diverse servicii TIC, cărți electronice, educație inteligentă, diverse servicii online pentru locuitorii satelor inteligente și o eficiență energetică mai bună. A doua zonă de interes a ecosistemului satului inteligent sunt instituțiile sau unitățile care cuprind veteranii satului, diferite niveluri de școli, comitete sătești, centre de informare inteligente și așa mai departe. Al treilea domeniu de interes sunt resursele care includ terenuri, energie, resurse financiare, resurse umane (resurse umane necalificate, semicalificate și calificate), unități de îngrijire a sănătății și resurse medicale (magazine de medicamente, medici, unități paramedicale etc.), apă, agricultura. A patra și ultima zonă de interes a acestor sate inteligente este întreținerea, care cuprinde reînnoirea și energia curată, irigarea autosustenabilă, destinația atractivă pentru investiții, cartografierea terenurilor și utilizarea eficientă a terenurilor agricole.