Servicii rurale durabile & inteligente

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) consideră că oferirea de servicii de calitate în zonele rurale, în ultimii ani, a fost subiect de dezbatere de politică publică. Astfel, în timp ce majoritatea statelor membre (OCDE) consideră că și-au revenit din criza financiară, bugetele publice rămân limitate. Zonele rurale sunt mai scumpe la furnizarea de servicii în comparație cu orașele.

Cu toate acestea, comunitățile rurale nu pot trăi fără servicii publice adecvate pentru a răspunde nevoilor rezidenților. Accesul la școli, asistență medicală, asistență socială și alte servicii este o problemă cheie pentru bunăstarea populațiilor rurale și reziliența socială și economică a acestor comunități.

Crearea de piețe pentru serviciile publice ajută la menținerea serviciilor în zonele rurale. Multe sarcini, cum ar fi deszăpezirea, pot fi asigurate de fermieri mai eficient decât municipalitățile. De asemenea, localnicii pot oferi adesea o îngrijire mai bună pentru persoanele în vârstă și persoanele cu dizabilități decât personalul agențiilor care trebuie să parcurgă distanțe mari.

Implicarea furnizorilor din sectorul terț în furnizarea de servicii publice este de dorit, fie că este o asociație de cazare care oferă locuințe la prețuri accesibile sau biblioteci găzduite de ONG-uri nou înființate.

Este esențială gestionarea atentă a organizării și furnizării acestor servicii printr-o abordare holistică a modelului de afaceri, tendințelor de așezare, migrației și mobilității mediului rural. Prin urmare, se recomandă ca locația și structura anumitor servicii publice ancorate (cum ar fi educația și sănătatea) să poată fi planificate în mod activ pentru a acționa mai degrabă ca și catalizatori decât ca bariere în calea dezvoltării rurale, asigurând în același timp că mulți oameni sunt deserviți cât mai bine posibil.

În cele mai multe cazuri, serviciile rurale continuă să fie împărțite în bugete sectoriale, în funcție de proiecte și supuse priorităților și schimbărilor politice sau inconsecvențelor organizaționale.

Summitul de la Lisabona pentru Inovare din 2017 recomandă o îndrumare și coordonare îmbunătățite prin intermediul Planificării strategice de jos în sus și verificarea rurală a tuturor politicilor și proceselor de finanţare. Acest lucru va ajuta la identificarea mai bună a nevoilor locale în furnizarea de servicii în zonele rurale și abordarea intervențiilor în cadrul diferitelor politici.