Provocări pentru un Smart village

Multiplele provocări cu care se confruntă comunitățile rurale din diferite părți ale Europei, combinate cu oportunitățile în dezvoltare create de legăturile urban-rural și de tranziția către o economie circulară cu emisii reduse de carbon, reprezintă o sursă de energie pentru mulți care caută activ soluții.

Lucrând la alte niveluri, adesea cu preocupări și priorități diferite, oamenii colaborează din ce în ce mai mult și își unesc forțele pentru a găsi soluții și a dezvolta satele inteligente ale viitorului.

Pe lângă valorificarea oportunităților economice ale noilor forme de comerț rural inteligent, oamenii găsesc și explorează noi modalități de a inova pentru deservirea comunităților rurale.

Multe comunități rurale răspund doar la închiderea serviciilor publice (școli, magazine sau transport local), folosind diverse forme de întreprinderi comunitare și sociale care preiau și investesc în clădiri sau resurse locale printr-o combinație de finanțare publică și privată.

În întreaga UE, instituțiile publice continuă să se retragă din furnizarea de servicii sociale de interes general, organizațiile nonprofit tradiționale se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare de a diversifica sursele de venituri, indică o creștere puternică și vibrantă a întreprinderilor sociale.

Motivația principală pentru alte comunități este amenințarea schimbărilor climatice, dorința de a construi mai mult dezvoltarea durabilă și să beneficieze de oportunitățile oferite de energia regenerabilă în zonele rurale.

Comunitățile rurale sunt din ce în ce mai implicate în aplicarea infrastructurii de fibră optică și în stimulul necesar pentru a se asigura că zonele rurale își realizează potențialul în economia digitală. De exemplu, în Suedia, aproximativ 50% din rețeaua locală de fibră este deținută de administrația orașului sau de afaceri comunitare. Există și o mișcare la nivelul UE prin care digitalizarea locală este încurajată din ce în ce mai mult prin diverse forme de centre digitale și spații de lucru în comun.

Aceste inițiative specifice rurale sunt completate de inițiative ample europene, regionale, naționale și sectoriale de politică publică în domeniul sănătății, educației, transporturilor și digitalizării.