Tendințe care transformă și modelează orașele inteligente în 2021

Pe măsură ce liderii locali continuă să se adapteze la schimbările extraordinare aduse de anul trecut, jucătorii din industrie împărtășesc modul în care anticipează că orașele vor evolua.

În 2020, dezvoltările orașelor inteligente au fost foarte influențate de pandemia de Covid-19, deoarece distanțarea socială a cerut mai multe interacțiuni fără contact atunci când se accesează servicii publice sau se efectuează tranzacții. Siguranța publică a fost problema majoră și a accelerat îmbunătățirile în infrastructură, extinderea rețelelor de parteneriat și digitalizarea mediilor prioritare precum transportul public.

Pentru anul 2021, tehnologiile fundamentale au fost în continuare o parte a acestei transformări. Între timp, cele mai recente tendințe și tehnologii precum inteligența artificială, analiza datelor și 5G au ocupat centrul acestei călătorii de transformare.

Siguranța publică a continuat să fie prioritatea numărul unu în timp ce pandemia continua. Prin urmare, tehnologiile fără contact și fără numerar au continuat să se concentreze pe digitalizarea serviciilor de bilete de transport public prin utilizarea cardurilor bancare, a cardurilor cu buclă închisă, a codurilor QR și a tehnologiilor portabile NFC.

Tehnologia wireless 5G a fost lansată pentru prima dată în 2019, dar la nivel global a fost încetinită de decalajul tehnologic din țările emergente și de percepția că 4G încă funcționează bine.

Colectarea și analiza datelor despre consumatori în timp real este esențială pentru a rămâne competitivi și pentru a începe transformarea orașului inteligent. Cererea de analiză a datelor crește în mod constant datorită cantităților mari de date acumulate de operatori și municipalități și a capacității de a utiliza această analiză pentru a sprijini deciziile de afaceri și pentru a îmbunătăți mediul public.

Inteligența artificială a fost adoptată în alte sfere de afaceri, de exemplu pentru prevenirea fraudei. În ultimii ani, a fost introdus în serviciile publice în domenii precum controlul traficului, colectarea automată a tarifelor și automatizarea parcărilor.

În 2021, orașele au continuat să caute cele mai bune soluții și practici pentru transformarea orașului inteligent, învățând din implementările existente în care tehnologiile în buclă deschisă au legat datele într-un singur ecosistem sau au suportat QR mobil și tehnologia de recunoaștere facială, oferind metode suplimentare de plată.

Domeniul de dezvoltare este vast și nu se termină cu transportul în comun sau plățile contactless ale comerciantului. Tehnologia poate fi implementată în alte domenii precum educația, divertismentul sau economia de schimb pentru a crea un mediu fără contact, sigur și accesibil.