Transformarea digitală în mediul rural
Toate sferele vieții sunt afectate de transformarea digitală. Pentru multe exploatații agricole, accesul la internet de mare viteză deschide noi oportunități pentru a culege informații mai eficient, pentru a gestiona producția și comercializarea produselor și serviciilor. Accesul la autostrada informației este acum la fel de important ca, de exemplu, bunele conexiuni de trafic pentru asigurarea locurilor de muncă în întreprinderile neagricole din mediul rural și pentru menținerea atractivității satelor ca zone de locuit. În ceea ce privește schimbările demografice, se așteaptă mult de la oportunitățile pe care conceptele digitale inteligente le pot deschide pentru serviciile de bază, de exemplu în sectorul sănătății.
Mediul rural al României a suferit numeroase schimbări, fiind, astăzi, extrem de important din perspectiva ponderii semnificative a oamenilor care trăiesc în aceste zone. Schimbările din mediul rural au fost evidențiate odată cu aderarea României la structurile Uniunii Europene, moment în care mediul rural a început să beneficieze de o serie de programe specifice si măsuri de sprijin, mai ales în regiunile situate în zonele joase, unde activitatea principală este reprezentată de agricultură.
România a cunoscut o utilizare sporită a interacțiunii digitale cu autoritățile publice de la începutul pandemiei. Cu toate acestea, potențialul rămâne ridicat, având în vedere că mai multe servicii publice ar putea fi transferate online, iar o mare parte a populației și a angajaților din sectorul public încă nu au competențele necesare, în timp ce potențialul din zonele rurale este neexploatat. Recent au fost luate mai multe măsuri, printre care inițiativa pentru crearea Cloud-ului Guvernului, care va permite interconectarea bazelor de date ale principalelor instituții publice, înființarea Consiliului Național pentru Transformare Digitală, sau programele de transformare digitală a IMM-urilor.
De exemplu, semnătura electronică a devenit o obligație, în timp ce anterior era doar o excepție. Reprezentanții unei companii de retail au afirmat că, deși decalajul dintre România și Europa a rămas mare, observă creșteri rapide de la an la an, care ar putea duce la o schimbare a situației. În plus, mediul digital, care nu era văzut ca o alternativă până la pandemie, a luat amploare.
România avea un mare apetit pentru plățile în numerar, în special în administrația publică. Totuși, de la pandemia din martie 2020, platforma electronică de plăți s-a îmbunătățit prin adăugarea a peste 50 de servicii publice care permit plata a aproximativ 300 de impozite și taxe și a devenit accesibilă persoanelor juridice. Schimbarea situației s-a văzut în numărul de utilizatori ai platformelor, care a crescut anul acesta cu jumătate din numărul utilizatorilor care folosesc deja platforma în ultimul deceniu.
Experții în domeniu consideră că România are două vulnerabilități majore în procesul de digitalizare, care reprezintă obstacole majore pentru dezvoltarea transformării digitale: identitatea electronică sau interoperabilitatea și competențele digitale limitate. În primul caz, există discrepanțe mari în ceea ce privește accesul la Internet între mediul rural și cel urban. În mediul rural, doar 77% dintre gospodării au acces la internet, iar ponderea se reduce la doar 60% în familiile sărace. Aceste gospodării nu au posibilitatea de a suporta costul pentru astfel de servicii, deși prețul abonamentului a scăzut în ultimii ani. O altă problemă majoră este lipsa de interconectivitate între diferitele baze de date ale administrației publice, ceea ce a dus la creșterea birocrației.
România se află pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește utilizarea serviciilor publice digitale, competențele digitale în rândul persoanelor fizice și, de asemenea, în unele companii și instituții publice, ocupând locul 27 din 29 de țări la acest capitol.
Guvernul a lansat o propunere de politică publică legată de digitalizarea administrației publice și dacă va fi aprobată, noua politică de e-guvernare ar urma să fie implementată în 10 ani.