Confidențialitatea în orașul smart

Utilizarea pe scară largă a dispozitivelor de comunicație, a sistemelor informatice și a serviciilor pe care le oferă fiecărui cetățean ridică multe întrebări cu privire la confidențialitatea acestora. Cine monitorizează și controlează senzorii din și pe clădiri, senzorii de pe stâlpii de lumină și chiar senzorii de pe dispozitivele care asigură confortul caselor noastre?

Ce se întâmplă în cazul unui atac cibernetic și cât de sigure sunt informațiile pe care le împărtășim cu sistemele informatice? Este posibil ca o entitate rău intenționată să obțină acces la resursele noastre energetice sau financiare? Pot hackerii să acceseze o bază de date în care am ales să introducem preferințele politice sau sociale, locația și planurile de vacanță?

Sistemele smart, cu capacitatea lor de a colecta și furniza date și informații, ajută orașele și serviciile publice să dezvolte strategiile corespunzătoare nevoilor și servicii mai bune.

Elemente de securitate, proprietatea datelor, accesul și datele sunt extrem de importante. Pentru ca cetățenii să nu-și piardă încrederea în administrațiile locale, acestea vor trebui să asigure securitatea datelor personale și să se asigure că datele colectate de la utilizatori vor contribui la îmbunătațirea serviciilor publice. O mai bună reglementare a confidențialității, a proprietății datelor și a securității poate echilibra drepturile cetățenilor fără a împiedica inovația. Un proiect smart city va avea un succes deplin dacă  cetățenii au încredere și înțeleg scopul, avantajele și etapele acelui proiect.