Dezvoltarea urbană & orașele inteligente
Astăzi, mai mult de două treimi din populația europeană trăiește în zone urbane. Ca și în cazul companiilor, majoritatea acestor populații sunt în orașe mici și mijlocii, așadar acestea se confruntă cu provocări generale, populaționale, economice, sociale, de mediu, dar și cu provocări specifice, cum ar fi cele legate de rețelele de utilități, transport public, infrastructura de transport care nu face față cerințelor.
Într-o lume în continuă schimbare, dar în același timp într-o interconexiune permanentă, capacitatea unui oraș de a se adapta la noile tendințe internaționale joacă un rol cheie în dezvoltarea sa. Astăzi, aproximativ 360 de milioane de europeni trăiesc în orașe și suburbiile lor, iar tendința este în creștere. Ponderea populației urbane este în creștere conform estimărilor.
La nivel european, orașele joacă un rol vital în dezvoltarea regională și sunt considerate un factor cheie în creșterea competitivității UE la nivel mondial. Capacitatea orașelor de a inova și de a crea noi oportunități economice este adesea o condiție pentru ca regiunile să concureze la nivel global.
De-a lungul ultimelor două decenii, structura economică a orașelor europene a suferit modificări majore, iar în funcție de tipul fiecărui oraș, acestea se confruntă cu o dinamică economică în creștere, rezultând restructurare industrială, crize economice, globalizare, schimbări climatice, extindere urbană necontrolată, schimbări demografice.
Orașele se confruntă cu diverse provocări amintite mai sus, cum ar fi cele de natură economică, socială, demografică, șomaj, sărăcie, rețele de utilități, managementul apei, energiei electrice și al gazului metan, dezvoltarea transportului public, deșeuri solide și menținerea spațiilor verzi.
Așezările umane sunt mari consumatoare de resurse naturale, inclusiv terenuri, producând reziduri care nu sunt asimilabile sau asimilate într-o perioadă lungă de timp având ca rezultat degradarea continuă a mediului. În același timp, poluarea aerului din orașe (substanțe toxice, particule în suspensie, metale grele, zgomot și vibrații, poluare termică) este în mare parte cauzată de traficul auto.