Eficiența energetică în context european
Directiva Uniunii Europene nr. 27/2012 stabilește reguli care vizează eliminarea barierelor de pe piața energiei și depășirea deficiențelor pieței care împiedică eficiența energetică, furnizarea și utilizarea energiei, stabilind obiective naționale indicative de eficiență energetică.
Cerințele prezentei directive sunt cerințe minime și nu împiedică niciun stat membru să mențină sau să nu introducă măsuri mai stricte. Astfel de măsuri trebuie să respecte legislația UE. În cazul în care legislația națională prevede măsuri mai stricte, statele membre informează Comisia cu privire la respectiva legislație.
România a cunoscut schimbări semnificative în sectorul energiei electrice în ultimii ani, marcând trecerea de la un sistem centralizat la o piață de energie electrică liberalizată prin aplicarea directivelor europene și a politicilor comerciale.
Cu scopul de a asigura siguranța, funcționarea stabilă și parametrii de calitate ai sistemului național de energie electrică, operatorii de transport și de sistem achiziționează prin licitații serviciile de sistem tehnic necesare.