Problemele întâmpinate de un oraș inteligent
Sunt orașe care au pronunțate caracteristici turistice, care pot atrage turiști datorită culturii, istoriei, priveliștilor fantastice ale munților sau litoralului, în timp ce altele sunt doar orașe industriale. Fiecare loc are propriile sale caracteristici în contextul evoluției către orașele smart, în timp ce altele au câteva nevoi de bază pe lista de priorități.
Per total, calitatea vieții în orașele românești nu atinge nivelul orașelor vest-europene sau nord-americane. Dar nu doar acolo orașele încearcă să fie smart. Orașele din țările cu venituri medii sau în curs de dezvoltare caută, de asemenea, modalități inteligente de a crește. Rezultatul, evident, nu este întotdeauna cel dorit. Pentru a preveni eșecul și a evita greșelile care au fost făcute în trecut, este de preferat să fie efectuate analize și experimente. În loc să comparăm progresul orașelor românești cu Parisul, Londra sau New York-ul, cu siguranță ar fi mai potrivită comparația cu experiența Africii, Americii Latine sau a Indiei.
Provocările unei societăți, precum sărăcia, șomajul, calitatea vieții sunt de obicei incluse într-o analiză SWOT, catalogate ca și puncte slabe. În cazul orașelor, aceste puncte slabe sunt probleme sociale care sunt dificil, dacă nu imposibil, de abordat din mai multe motive. Un exemplu ar fi săracia care este strâns legată de educație, alimentație, economie. Nu există o soluție universală care să rezolve permanent aceste probleme, ci doar care ar putea ajuta la atenuarea suferinței populațiilor afectate.
Abordarea provocărilor cu care se confruntă orașele necesită adesea schimbări lente în țesutul social, mai degrabă decât implementarea soluțiilor tehnologice actuale. Schimbarea comportamentelor și/sau a mentalității, precum și a modului în care trăim și lucrăm, este un element esențial în procesul de dezvoltare al unui oraș smart. Este adevărat că tehnologia poate juca un rol deosebit de important în facilitarea unor schimbări de comportament, de exemplu, ajutând la reducerea consumului de energie electrică sau schimbarea tiparelor de transport, dar doar atât. Tehnologia nu este medicament universal, ci doar ajută oamenii să rezolve problemele cu care se confruntă.