Smart village și transformarea digitală a zonei rurale

Transformarea digitală, economică și socială din întreaga Europa crește presiunea asupra satelor, a cetățenilor, întreprinderilor și instituțiilor publice pentru inovare și adaptare constantă. Ei nu pot sta pe loc să aștepte să apară soluții digitale ci trebuie să fie jucători „inteligenți” în propria lor transformare digitală. Au nevoie ca autoritățile guvernamentale să se asigure că există mai multe condiții în zona lor pentru a sprijini transformarea digitală a satelor.

Accesul la conectivitate rapidă la internet trebuie să fie asigurat. Cu toate acestea, pentru a-și realiza potențialul, viitoarele sate smart au nevoie să combine accesul la infrastructura „hard” cu dezvoltarea altor capacități și abilități „soft” esențiale.

Adoptarea și diseminarea tehnologiilor digitale pot fi realizate numai dacă participanții locali le recunosc utilitatea și posedă abilitațile să le și aplice. Părțile interesate din sate au nevoie de accesibilitate locală și de sprijin personalizat pentru a se asigura că toată lumea are aceleași oportunități și nimeni nu este lăsat în urmă.

Pentru a ține pasul cu ritmul schimbării, satele trebuie să își mobilizeze resursa cheie: oamenii. Această funcție implică crearea de intermediari locali, care să permită localnicilor să proiecteze soluții cu sprijinul factorilor de decizie externi și al furnizorilor de servicii.

În cele din urmă, pot fi înființate spații locale de colaborare în care laboratoarele din fabrici din comunitățile rurale pot acționa ca porți locale sau repetitoare, oferind un flux bidirecțional între comunitățile locale și structurile regionale și naționale, cum ar fi huburile de inovare digitală. Acest lucru poate permite comunităților rurale să participe și să beneficieze de activitățile acestor instituții, asigurându-se în același timp că serviciile și tehnologiile lor sunt flexibile și determinate de cerere.

În faza incipientă, este mai important să se sprijine investițiile hardware pentru a conduce internetul și zonele rurale, dar și software pentru îmbunătățirea competențelor digitale pentru a profita de investițiile făcute. Pe măsură ce satele se îndreaptă către stadii mai avansate, intervențiile se concentrează din ce în ce mai mult pe o combinație de acțiuni moderate și dificile pentru a face din satele și participanții lor actori digitali în cadre regionale mai largi și ecosisteme naționale.

Ca și exemplu, călătoria digitală a satului francez Lormes a durat mai bine de 20 de ani. Alte sate vor avea un alt punct de plecare, iar drumul nu este întotdeauna același. Cu toate acestea, soluțiile inteligente implementate de Lormes arată că adevărata transformare digitală în zonele rurale necesită mai mult decât depășirea lacunelor în infrastructură și competențe. Sunt necesare parteneriate permanente cu localnici pentru a proiecta în comun servicii digitale care să răspundă nevoilor locale și o evaluare realistă „inteligentă” a rolului pe care satele îl pot juca în dezvoltarea teritorială mai largă. Strategiile satelor concentrate pe digitalizarea rurală ar trebui să țină cont de aceste lecții.