Perspectivele cetățenilor privind confidențialitatea datelor în orașele inteligente
Marele potențial al orașelor inteligente pare să fie clar: zone mai durabile, axate pe cetățeni, în care oamenii sunt din ce în ce mai capabili să prospere. Cu toate acestea, potențiala amenințare reprezentată de puterea celor care dețin cantitățile mari de date ale acestor cetățeni nu poate fi neglijată.
Protejarea informațiilor și infrastructurii de bază împotriva oricărei amenințări și activități rău intenționate necesită menținerea unor mecanisme de securitate adecvate în orașele inteligente. Când vine vorba de securitatea orașului inteligent, există o mulțime de provocări de securitate care țin de ecosistemul orașului inteligent de bază.
În special hardware-ul fizic și software-ul care sunt implementate în orașele inteligente sunt realizate de producători fără testarea adecvată a securității cibernetice. Folosirea unor astfel de produse nesigure va duce la vulnerabilități de securitate și, în cele din urmă, va duce la compromiterea întregului ecosistem al orașului. Uneori, va duce, de asemenea, la închiderea serviciilor vitale ale orașului care pun în pericol viața cetățenilor.
În timp ce orașele încearcă să devină inteligente, multe dintre aplicațiile pentru orașe inteligente prezintă o serie de probleme și provocări de securitate și confidențialitate. Astfel, orașul inteligent ar trebui să poată proteja informațiile implicate împotriva intrării, difuzării, distrugerii, modificării și anihilării nedorite, în conformitate cu elementele fundamentale ale securității informațiilor. Confidențialitatea, integritatea și disponibilitatea elementelor fundamentale ale securității informațiilor ar trebui să fie satisfăcute în fiecare aspect al orașului inteligent.
Există o preocupare larg răspândită în rândul publicului larg cu privire la modul în care companiile – și guvernul – folosesc datele personale. 79% dintre adulți spun că sunt cel puțin oarecum îngrijorați de modul în care companiile folosesc datele pe care le colectează despre ei, inclusiv 36% care spun că sunt foarte îngrijorați de această problemă.